Održana konferencija Sustainability: Future of Business

Današnje globalno tržište nepredivo je i ubrzano. Nova tržišta konstantno se pojavljuju i i ubrzano rastu, a na tvrtkama je da preuzmu odgovornost i daju svoj doprinos u rješavanju izazova s kojima se suočava naš planet i njegovi stanovnici.

Kako bi se uhvatili u koštac s ovim izazovima, Ujedinjeni narodi donijeli su program održivog razvoja do 2030. koji opisuje 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja. Globalni ciljevi održivog razvoja obuhvaćaju velik raspon međusobno povezanih gospodarskih, društvenih i ekoloških aspekata društvenog razvoja, čijem bi ostvarenju svi trebali težiti kako bismo postigli blagostanje, mir i prosperitet za sve ljude na Zemlji.

IMG-20181022-WA0004

Sue Allchurch, voditeljica odnosa sa sudionicima, prikupljanja sredstava i komunikacija UN Global Compacta

Ciljevi održivog razvoja pozivaju vlade, poslovnu zajednicu i civilni sektor na suradnju i djelovanje. Poslovni sektor mora biti inovativan i kreativan u postizanju održivosti, dok bi vlade trebale uključiti gospodarski aspekt i poticati zapošljavanje, inovacije, tehnološki razvoj i financiranje. Na taj način poslovni sektor dobiva priliku za razvijanje brojnih inovativnih rješenje za globalni razvoj, pritom umanjujući negativne i jačajući pozitivne utjecaje na ljude i zajednicu.

Inovativnost je ključ uspjeha svake kompanije. Samo inovacijama tvrtka može steći prednost u odnosu na konkurenciju i postati održiva. Učinkovitije korištenje resursa može dovesti tvrtke do neočekivane dobiti, a tvrtke koje svoje poslovanje oblikuju prema Ciljevima održivog razvoja mogu ojačati angažman kupaca, zaposlenika i drugih dionika.

IMG-20181022-WA0007

Alan Rousso, glavni direktor vanjskih odnosa i partnerstava Europske banke za obnovu i razvoj 

Ciljevima globalnog razvoja bave se mnoge inicijative diljem svijeta, a najveća je UN Global Compact, koju u Hrvatskoj vodi Hrvatska udruga poslodavaca, jačajući time djelovanje poslovnog sektora u Hrvatskoj u području društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja. UN Global Compact ima preko 13 000 članova u 170 država, a temelji se na  10 osnovnih načela iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korumpcije, koja su u potpunosti komplementarna sa 17 Ciljeva održivog razvoja.

IMG-20181022-WA0008

Panel rasprava: Ulaganje u održivost

Konferencija Hrvatske udruge poslodavaca o održivom razvoju održana je u Dubrovniku, a na tri panel rasprave raspravljano je o budućnosti rada, ulaganju u održivost i zaštiti okoliša i održivom razvoju.